Dlaczego warto spożywać olej MCT?

Olej MCT wyróżnia się przede wszystkim pod względem średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych. Ponadto zdecydowanie najbardziej istotnym źródłem tego rodzaju olejów jest olej kokosowy. Produkt ze względu na bardzo korzystne oddziaływanie na organizm jest zaliczany do nasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie są zalety spożywania oleju MCT?

Wsparcie pracy mózgu

olej mct

Warto mieć świadomość, że produkt jest bardzo szybkim źródłem energii potrzebnej również do pracy mózgu. Badania naukowe dowiodły, że olej MCT jest w stanie wpłynąć na poprawę pamięci osób zmagających się z chorobą Alzheimera. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że można bez żadnego problemu dodawać omawiany produkt do porannej kawy.

Wpływ na stabilizacje poziomu glukozy we krwi

Do korzyści spożywania oleju mct należy również zaliczyć oddziaływanie na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Wpływa to bowiem nie tylko i wyłącznie na mniejszą masę ciała, ale również ogranicza ewentualne ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych. Ponadto komórki osób przyjmujących omawiany produkt lepiej odpowiadają na insulinę. Umożliwia to zatem w zdecydowanie większym stopniu wykorzystać działania anaboliczne.

Pozytywny wpływ na układ odpornościowy

Regularne spożywanie oleju mct umożliwia ograniczyć objawy zakażenia bakteriami e. Coli, a także grzybami Candida. Warto bowiem wiedzieć, że produkt wspomaga działanie bakterii jelitowych, które są odpowiedzialne w bardzo dużym stopniu za odporność organizmu. W celu maksymalnego skorzystania z korzyści tego oleju rekomendowane jest stopniowe zwiększanie jego ilości w codziennej diecie.

Comments are closed.